Postal address
Postbus 132, 4530 AC Terneuzen

Visitors address
Schelpenpad 2, 4531 PD Terneuzen, Nederland.

Tel: +31 (0) 115 647400, Fax: +31 (0) 115 647500
E-mail: port@zeeland-seaports.com  www.zeeland-seaports.com

 

Axelse Vlakte trein proof!

04-10-2017

De 1.8 km nieuwe spoorlijn op de Axelse Vlakte opgeleverd.

 

Met de komst van Vlaeynatie op de Axelse Vlakte en bouw van hun Sugarterminal, ontstond er de behoefte aan een goede spoorverbinding. Beter gezegd, een intakking in de bestaande spoorlijn vanuit de Axelse Sassing naar Outokumpu. Het nieuwe spoor is 3 oktober jl. opgeleverd en wordt medio november officieel in gebruik genomen.


Suikertransport

De nieuwe Sugar Terminal speelt in op het afschaffen van de exportbeperking van bietsuiker in de EU. In de silo’s kan zo’n 80.000 ton suiker worden opgeslagen wat voornamelijk afkomstig is uit het buitenland. Aanvoer van het product suiker zal over het spoor gaan plaatsvinden en worden opgeslagen in de 70 meter hoge suikerterminals. De suiker wordt daarna verpakt en verlaat onze haven via binnenvaart.


Aannemer

Aannemer VolkerRail is begin juni gestart met de werkzaamheden en heeft volgens planning naast de aanleg van het spoor nog 4 overwegen en 4 wissels gebouwd. Het spoor is inmiddels veilig berijdbaar. De firma Istimewa start eind oktober met het aanbrengen van nog 5 overwegbeveiligingsinstallaties. De werkzaamheden hiervoor zullen zo’n 4 weken in beslag nemen.

 

De directie van Vlaenatie verwacht dat de eerste ‘suikertrein’ eind november zal arriveren op de Axelse Vlakte en hiermee zal het spoor officieel in gebruik worden genomen.


Spoor en duurzaamheid

Vervoer per spoor is stijgend in de Zeeuwse haven, en de vraag vanuit de markt om spoor te ontwikkelen groeit. De modal split – de vormen van vervoer van de bedrijven in de Zeeuwse haven wordt steeds duurzamer. Met de aanleg van het nieuwe spoor zet Zeeland Seaports , samen met klanten, weer een stap in de goede richting in het behalen van de duurzaamheidsambities.

 

Zeeland Seaports, Havenbedrijf Gent, de gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland dienden eerder dit jaar een subsidievoorstel in bij de Europese Commissie voor een verkenning naar optimalisering spoorinfrastructuur in de Kanaalzone tussen Terneuzen en Gent. Dit voorstel is door de Europese Commissie gehonoreerd met een bijdrage van 650.000 euro. 


Naar nieuwsarchief

Nieuws

Meer berichten >>